• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Профілактика гострих кишкових інфекцій

Профілактика гострих кишкових інфекцій

2022-07-11

/Files/images/2022_rk/інфекції.jpg
Профілактика гострих кишкових інфекцій
у дитячих колективах./Files/images/2022_rk/інфек.jpg
Гострі кишкові інфекції – це захворювання, які
можуть бути викликані продуктами, зараженими
хвороботворними мікробами або мікробами, що
виділяють дуже сильні токсини.
Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються
різними збудниками: найпростішими, бактеріями,
вірусами. Серед інфекційних захворювань у дітей
гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) займають одне із
перших місць. Діти є найбільш вразливими до інфікування ГКІ, бо у них ще немає
належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, любий предмет тягнуть до
рота.
Провідним симптомом гострої кишкової інфекції є діарея (рідкі або водянисті
випорожнення як найменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкова інфекція
може спричиняти зневоднення та електролітні порушення, які можуть загрожувати життю
дитини.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і
контактно-побутовий:
харчовий - зараження відбувається через споживані продукти харчування і
приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в
їжу бездостатньої гігієнічної і тармічної обробки;
водний шлях передачі збудників інфекцій в основному через забруднення питної
водивнаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;
контактно-побутовий шлях передачі збудник інфекції може передаватися через
забруднені руки, предмети побутового вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Отже,основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
- елементарне недотримання правил особистої гігієни,
- недотримання технології приготування страв;
- недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
- вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Причиною дизентерії можуть стати немиті фрукти, ягоди, сира вода або некип’ячене
молоко, а влітку можна заразитись через воду – на річці.
І паличка протея, і кишкова паличка належать до мікробів, які вражають багаті на
білок продукти. В такому середовищі вони здатні швидко розмножуватися, не змінюючи
при цьому зовнішнього вигляду та смаку продуктів. Найкращим середовищем для розвитку
цих мікроорганізмів є м’ясні та рибні продукти (особливо фарші), гарніри, салати.
На харчові продукти ці палички можуть потрапити через контакт із хворими людьми
та при порушенні санітарно-гігієнічних правил. Отруєння сальмонелами найчастіше
виникає під час вживання зараженого м’яса, яєць та продуктів їх переробки. Сприятливим
середовищем для розвитку цих мікробів є паштети, м’ясні або рибні фарші, ліверні та
кров’яні ковбаси.
Щоб запобігти поширенню сальмонельозу, слід чітко дотримуватися санітарно-
гігієнічних вимог під час приготування їжі, температурного режиму при зберіганні
продуктів (особливо швидкопсувних); забезпечувати своєчасне проходження працівниками
сфери харчування медичних оглядів.
Стафілококові харчові отруєння можуть відбуватися під час вживання молока, кефіру,
кондитерських виробів (особливо з кремом), сиру, бринзи, рибних і м’ясних кулінарних
виробів. Джерелом забруднення харчових продуктів стафілококом найчастіше можуть бути
люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.
Харчові продукти після отруєння цим мікробом зовні не змінюються, тому важливо
ретельно здійснювати термічну обробку продуктів і стежити за температурним режимом
зберігання, а осіб, які мають доступ до харчових продуктів, за наявності гнійничкових
захворювань та ангіни – до роботи не допускати.
2
Заразитися таким захворюванням, як іерсиніоз можна через гризунів, які переносять
збудників хвороби.
Руки як у хворої, так і здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових
інфекцій. От чому ці інфекції називають хворобами «брудних рук». Тільки чітке
дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження
вказаними інфекціями. Профілактика кишкових інфекцій у дітей заснована на ранньому
приученні їх до правил гігієни, що включає обов’язкове миття рук після прогулянки на
вулиці й відвідування особливо людних місць, миття фруктів і овочів, вживання тільки
якісних харчових продуктів.
Основними заходами профілактики ГКІ у дитячих колективах є:
- контроль за санітарно-епідеміологічним станом дитячого закладу, забезпечення
закладу питною водою гарантованої якості, стан систем водопостачання, каналізації,
очищення, поводження з відходами;
- вжиття заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей;
- контроль санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, дотримання технологій
приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни
персоналом, відсутність у персоналу гнійничкових захворювань та ознак ГКІ;
- дотримання санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів в процесі
приготування страв;
- недопущення хворої дитини на гостру кишкову інфекцію до дитячого закладу;
- спостереження за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими, проведення
протиепідемічних заходів та швидка ізоляція дітей з дисфункцією шлунково-кишкового
тракту та харчовою іноксикацією;
- здійснення контролю за миттям рук дітей перед прийомом їжі і після відвідування
туалету;
- забезпечення якісного проведення вологого прибирання, систематичного прибирання
приміщень туалетних блоків;
Якщо дитина вже занедужала, її відразу ж ізолюють в окремій кімнаті, обов’язково
необхідно звернутися за медичною допомогою і провести ретельну дезінфекцію, медичний
працівник визначає необхідні заходи профілактики хвороби для осіб, що контактують з
хворим.
З метою попередження гострих кишкових інфекцій керівник дитячого закладу разом з
медичним працівником повинні забезпечити проведення профілактичних та
протиепідемічних заходів, облік захворюваності на ГКІ серед дітей закладу, забезпечити
своєчасне проходження працівниками медичного огляду та гігієнічного навчання,
проводити бесіди для педагогів та технічного персоналу закладу з питань організації
роботи з дітьми і батьками, спрямованої на попередження захворювань на ГКІ. Для
попередження групової і спалахової захворюваності дітей та персоналу в дитячому закладі
необхідно забезпечити: наявність умов для миття рук дітей і персоналу, достатньої
кількості мила, одноразових паперових рушників, недопущення дітей і персоналу з
ознаками захворювання в заклад, проведення на харчоблоці своєчасного та якісного
прибирання, дезінфекції технологічного обладнання, інвентарю, посуду, виробничих і
складських приміщень із застосуванням сучасних дезінфікуючих засобів широкого спектру
дії, проведення комплексу заходів для виключення проникнення і проживання гризунів у
будівлях і спорудах дитячого закладу, заходів з попередження зараження збудниками
ієрсиніозу овочів та фруктів в місцях їх зберігання та приготування, суворий контроль
продовольчої сировини, яка надходить до закладу, її якість, термін реалізації, умови
зберігання.
Головним показником правильної організації харчування дітей у дитячих садках є
гарне почуття дітей, відсутність шлунково-кишкових захворювань, низька захворюваність у
дитячому колективі. Щоб запобігти ГКІ у дітей слід також привчити їх до миття рук,
особливо після відвідування туалетної кімнати, ігор на майданчику та безпосередньо перед
вживанням страв. Простіше запобігти захворюванням, ніж потім довго і складно їх

лікувати.

Кiлькiсть переглядiв: 24

Коментарi